Warzywa na Saharze
12 listopada 2013, 13:52Sukcesem zakończył się pilotażowy projekt o nazwie Sahara Forest Project (SFP). Zbudowany w jego ramach zakład wyprodukował, na każdy metr kwadratowy upraw, 75 kilogramów rocznie trzech różnych warzyw. To wydajność porównywalna z produkcją rolną w Europie. Co ciekawe, podczas produkcji wykorzystywano głównie światło słoneczne i wodę morską
Obszerna metaanaliza wykazała, że fluorowanie wody nie jest szkodliwe dla zdrowia
5 lipca 2017, 05:39Fluorowanie wody pitnej, mimo że stosowane od dziesiątków lat, wciąż wzbudza kontrowersje, a w wielu serwisach internetowych można przeczytać, że przyczynia się ono do rozwoju nowotworów czy obniżenia ilorazu inteligencji. Sprawę postanowił ostatecznie rozstrzygnąć australijski National Health and Medical Research Council (NHMRC)
W każdym zbadanym jeziorze na Mazurach znaleziono mikroplastik
23 czerwca 2023, 12:44W każdej próbce wody pobranych z 30 mazurskich jezior znaleziono mikroplastik, a jego ilość w wodzie była ściśle związana ze stopnie zurbanizowania linii brzegowej, informują naukowcy z Uniwersytetu w Białymstoku. Badania prowadzone były w ramach studiów doktoranckich Wojciecha Pola pd kierunkiem doktora habilitowanego Piotra Zielińskiego. Uzyskane wyniki pozwoliły na opracowanie uniwersalnego wskaźnika potencjalnego zagrożenia jezior mikroplastikiem na podstawie zurbanizowania linii brzegowej.
Dwutlenek węgla gubi ryby morskie
8 lipca 2010, 09:05O dwutlenku węgla mówi się głównie w kontekście efektu cieplarnianego. Badania australijskich naukowców dowodzą jednak, że zwiększony jego poziom ma również inne negatywne efekty, które mogą dotknąć bezpośrednio fauny morskiej i drastycznie zmniejszyć populację ryb.
Gorące wody zagrażają ekosystemowi Pacyfiku
17 kwietnia 2015, 12:59U zachodnich wybrzeży USA i Kanady pojawiło się groźne zjawisko. Od 1,5 roku naukowcy obserwują wielką bańkę niezwykle ciepłej wody rozciągającej się od Juneau na Alasce po Zatokę Kalifornijską
Łupiny ryżowe usuwają z wody toksyny uszkadzające wątrobę
7 maja 2019, 10:30Łuski ryżu skutecznie usuwają z wody mikrocystyny - toksyny sinicowe. Dotąd produkt ten, który zwykle traktowany jest jak dostępny w nadmiarze odpad, badano pod kątem oczyszczania wody. Amerykanie jako pierwsi wykazali, że za jego pomocą można eliminować toksyny uwalniane podczas masowych zakwitów.
Oaza mikrobów pod pustynią Atakama
16 lutego 2012, 17:18Dwa-trzy metry pod powierzchnią pustyni Atakama, która należy do najsuchszych obszarów na świecie, tętni życie. Występujące tam archeony i bakterie muszą sobie radzić bez dostępu do tlenu i światła słonecznego, ale wody i pokarmu im tam nie brakuje.
Znikają małe lodowce Spitsbergenu
12 lipca 2016, 18:08Małe lodowce środkowego Spitsbergenu, na tzw. Ziemi Dicksona, topnieją w bardzo szybkim tempie. Każdego roku ubywa 1 proc. ich powierzchni, czyli 2 km. kw. Wiele z tych 150 lodowców może zaniknąć nawet, gdyby udało się zatrzymać ocieplenie klimatu.
Ocieplenie może doprowadzić do wyginięcia wielu gatunków planktonu
28 grudnia 2020, 13:03Plankton morski, który stanowi podstawię wielu ekosystemów, wytwarza około połowy tlenu na Ziemi i reguluje poziom dwutlenku węgla w atmosferze, może być zagrożony wyginięciem wskutek ocieplania się klimatu. Do takich wniosków doszedł zespół pracujący pod kierunkiem doktorantki Sarah Trubovitz z University of Nevada w Reno
Pompowanie dla ochłody
29 października 2009, 09:38Rozgwiazdy z gatunku Pisaster ochraceus wypracowały ciekawą strategię zapobiegania przegrzaniu w słońcu odpływu. Napompowują się chłodną wodą morską, co wg naukowców, stanowi odpowiednik wypicia siedmiu litrów zimnej wody przez człowieka planującego przechadzkę w skwarze południa (American Naturalist).